Filéa Abborre

Abborren känns enkelt igen på de klarröda fenorna och de mörka ränderna över ryggen. Den fiskas på östkusten och i insjöar.
Abborre smakar bäst när den väger 200-400 g, vilket är en vanlig portionsstorlek.
Det är en fisk som innehåller många ben samtidigt som den är mager och därför passar fint som stuvad, stekt och halstrad.
Innan du börjar filea en abborre bör den rensas.

Rensa aborren såhär:

  • Fjälla abborren innan buken skärs upp. Skrapa med en kniv mot fjällen så att de lossnar. Skrapa från svansen upp mot huvudet och skölj fisken noggrannt.
  • Lägg fisken på rygg och skär eller klipp upp buken från huvudet och gälarna ner till stjärthålet.
  • Ta försiktigt ut inälvorna och se till att gallblåsan (en liten strutformad grönsvart blåsa) inte går sönder. Om det går hål på den och gallan kommer ut i fisken så blir stora delar av fisken oätlig.

Filéa aborren såhär:

  • Efter att du rensat fisken så skär du ett snitt längs med ryggbenet och skär loss filéerna.
  • Lägg filéerna med skinnsidan neråt, lossa skinnet försiktigt vid stjärten och skär loss fiskköttet från stjärten mot huvudet.
  • Skär bort en liten trekant överst på filéerna vid huvudet där det finns småben. Om det är mycket ben så kan du “byxa” abborren. Se video nedan.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *