MatbutikHöjdpunkterErbjudande
hemköp
Om Hemköp

200 kr rabatt!
Ange kod: NY200

mat.se
Om mat.se

200 kr rabatt!
Ange kod: NY200


Om Matsmart

Nykundsrabatt 10%
på köp över 600 kr

Matbutiker

Matbutiker är någonting vi alla besöker förstås eftersom mat är något vi inte klarar oss utan. Att handla mat hemifrån och få den levererad till dörren har av naturliga anledningar fått ett rejält uppsving under pandemin. Många är vi som undviker trängsel och att stöta på andra människor i fysiska butiker. Att handla mat online har även andra fördelar som att du kan sitta i lugn och ro och välja dina varor, prisjämföra och ofta har du fler betalningsalternativ att välja på än när du handlar i en fysisk butik.

I Sverige idag finns det ett gäng med olika matvarukedjor och även om alla är relativt lika varandra finns det en del som skiljer sig, och många har sin favorit där de oftast gör sina matvaruinköp.

Matbutiker i Sverige

De allra flesta personer i Sverige handlar sin mat i en matbutik som tillhör en kedja, men det finns även en del mindre fristående matbutiker där man kan handla. Många av de mindre mataffärerna har ofta någon speciell inriktning, exempelvis är de vanligt att de säljer utländsk mat.

En annan uppsida av att handla sin mat online är att du slipper kånka hem tunga matkassar. Istället får du dem direkt levererade utanför din ytterdörr. 

Här presenterar vi de populäraste matbutikerna online idag. Många av dem har speciella onlinerabatter och stamkundserbjudanden. I framtiden är tanken att ha mer av en jämförande sida här där vi kan presentera prisskillnader och hur stor leveranstäckning respektive matbutik har.

De större kedjorna är väl utspridda över landet, och i de flesta städer finns flera olika matbutiker. De vanligaste matbutikerna i Sverige är:

  • ICA
  • Coop
  • Hemköp
  • Lidl
  • Willys
  • Citygross
  • Netto

Matbutikerna har lite olika inriktningar och en del lägger fokus på kvalitet och att göra köpupplevelsen enkel och smidig, medan andra lägger större fokus på att kunna erbjuda riktigt bra priser.

Självscanning i matbutik

Matbutiker som ICA, Coop och Citygross har erbjudit sina kunder självscanning under många år. Självscanning innebär att du vid ingången tar en handterminal som du sedan själv scannar alla dina varor du plockar på dig i butiken med. När du sedan kommer till kassan lämnar du tillbaka handterminalen på angiven plats och betalar sedan på egen hand i en obemannad kassa. För att kunna självscanna behöver du vara medlem hos just den butiken eftersom det vanligtvis är ditt medlemskort du drar i en läsare när du ska ta din handterminal. På så vis kopplas ditt köp till just dig. 

En del matbutiker, exempelvis Willys har en variant av självscanning eller snabbkassa som det också kan kallas för. Då scannar du inte varorna med en handterminal samtidigt som du plockar på dig dem, utan scannar allting på egen hand i en obemannad kassa i slutet. Den här metoden är inte lika smidig som en självscanner, och brukar vanligtvis endast vara tillgänglig om du har handlat ett visst antal varor.

Handla i matbutik online

Något som har blivit mer och mer vanligt är att handla sin mat online. Vill du handla din mat online finns det två olika alternativ, antingen handlar du på matbutik som endast finns online eller så handlar du via någon av de fysiska matbutikerna som också erbjuder köp online. 

Mathem och Mat.se är två mycket populära matbutiker som endast finns online. Mathem levererar i princip över hela Sverige och är kanske den matbutik online som har gjort sig allra kändast för att få matleveranser hem till dörren. 

Men idag erbjuder även ICA, Coop, Willys, Hemköp och Citygross matköp online. Hos dessa brukar du kunna välja om du vill få maten levererad hem till dörren eller om du vill hämta ut maten på en fysisk butik nära dig. En del av butikerna, exempelvis Willys har också externa utlämningsställen där dina kassar förvaras i en ett förvaringsskåp som är ett kylskåp. Du får då sms om när din beställning är på plats och en kod som du slår in för att öppna luckan till just ditt skåp. 

Handlar du mat via Mathem brukar leveransen vara gratis men om du handlar du via någon av de fysiska butikerna brukar en leveransavgift tillkomma. Vanligtvis betalar du mindre om du själv hämtar ut din leverans i butiken och mer om du vill få den levererad hem till dörren. 

Medlemsförmåner och klubbkort

Nästan alla matbutiker erbjuder något slags medlemskap och vanligtvis är det helt kostnadsfritt att gå med. Att bli medlem på den eller dem matbutiker du vanligtvis handlar på kan verkligen löna sig. Dels brukar du samla poäng på alla dina köp du gör i butiken som sedan förvandlas till en bonuscheck som du kan betala med. Men dels brukar du också få fina förmåner och rabatter som endast tillfaller dig som är medlem. 

En annan fördel med att vara medlem och alltid dra ditt medlemskort när du handlar är att systemet då håller koll på vad du ofta handlar och ger dig personliga rabatter och erbjudanden på produkter som passar ditt inköpsmönster. Mat är något vi alla måste handla, så varför då inte göra det på ett sådant sätt som kan spara dig lite pengar. 

Jämför vilken matbutik som passar dig

Vilken matbutik som är den bästa tvistar de lärda om, och kommer troligtvis aldrig komma fram till ett svar eftersom mycket beror på personliga preferenser. En avgörande faktor är förstås vilka butiker som finns nära dig men också vad som är viktigt för dig när du handlar. 

Lidl är till exempel kända för att ha låga priser, men har i gengäld ingen självscanning eller snabbkassa och kan ha lite udda märken på produkterna. Medan exempelvis Coop och ICA fokuserar mycket på att leverera en mycket smidig köpupplevelse men kan ha något högre priser.