Hoppa till huvudinnehåll
MatOnline Logo
LivsmedelMatbutiker

© 2025 MatOnline. Alla rättigheter förbehållna.
Kategori och productdata tillhandahålls av dabas.com

  1. Livsmedel
  2. Kolonial/Speceri
  3. Kryddor
  4. Blomkryddor
  5. Saffran
  1. Livsmedel/
  2. Kolonial/Speceri/
  3. Kryddor/
  4. Blomkryddor/
  5. Saffran

Saffran

KOCKENS

Kryddan saffran är de tre 2,5–3,5 cm långa gulröda märkena på pistillen hos saffranskrokusen. Saffranskrokusen är en 10-30 cm hög perenn ört med mörklila eller ljuslila blommor. Blomning sker i oktober till december. Till ett kilo torkad saffran krävs det 100 000-150 000 blommor som måste plockas och rensas förhand. Därav är saffran världens dyraste krydda. För att bestämma kvaliteten på saffran har en internationell standard tagits fram, ISO 3632. Den graderar saffran i fyra kvalitetsgrupper, efter dess halt av färg (crocin), smak (picrocrocin) och doft (safranal). Saffran är mild men mycket aromatisk. Den passar bra till fisk och skaldjur och har en given plats i exempelvis den franska bouillabaissen och den spanska paellan. I Sverige förknippar vi saffran framför allt med lussekatter till julen.

Storlek

0,5gram

Saffran

Ingredienser & Allergener

Ingredienser

Saffran (Crocus sativus L.) Klass 1.

Förvaring & Hållbarhet

Förvaras i 10°C till 23°C för optimal hållbarhet upp till 1095 dagar.

Förvaringstemperatur

10°C till 23°C

Total hållbarhet

Upp till 1095 dagar

Ursprung & Tillverkare

Tillverkningsland

Spanien

Företag

Culinar Sverige AB

Org.nr: 556192-5875

Kontakt

Gamla vägen 27

291 67 Kristianstad

Tel: 044-585 00

vcd@kockens.se

Besök webbplats

Vanliga frågor om Saffran

←Tillbaka till Produkter