rawfood choklad kokos

Rawfood Choklad med Kokos

Rawfood Choklad med Kokos

Course: Efterrätt, GodisDifficulty: Lätt
Portioner

4

portioner
Tidsåtgång

15

minutes

Denna choklad passar perfekt under vintertider, när det är kallt och man vill ha det lite mysigt men inte orkar använda ugnen. Dessutom vill kroppen gärna ha lite bra fetter (kokosfett) att förbränna när det är kallt. Du kan krydda chokladen efter egen smak – variera mängden kryddor och hitta på nya spännande kombinationer.

Ingredienser

  • 4 msk ekologisk kokosolja

  • 4 msk ekologisk kakako

  • 4 msk kokossocker

  • Riven kokos efter smak och tycke

  • Krydda (valfritt): 1 tsk vanilj, 1/2 tsk chili (pulver eller flingor) eller 1/2 tsk kardemumma

Gör såhär

  • Lägg kokosoljan i en djup skål på ett varmt ställe, nära spisen eller intill en platta som du ställer på värme. Poängen här är bara att få oljan i flytande form och att den bara bli sådär 30°C (eftersom det är rawfood, annars hade du kunnat smälta den direkt i en kastrull).
  • Blanda sedan i kakaon och sockret.
  • Om konsistensen är väldigt flytande så strö på kokosflingor och blanda i smeten. Kokosflingorna dämpar även socker- och chokladsmaken som kan vara intensiv.
  • Valfritt: blanda ner kryddningen i smeten.
  • Ta ett smörpapper och lägg ut smeten i ett lager, ungefär så tjockt lager som en vanlig chokladkaka. Sedan lägger du in smeten på smörpapret i frysen.
    Låt den ligga där i 10 – 20 minuter, den ska inte frysa utan bara bli riktigt kall, temperaturen på den ska vara isig (precis innan den börja frysa).

Anteckningar

  • Tycker du vanligtvis om mjölkchoklad eller choklad som har en kakaohalt under 70% så rekommenderar jag att blanda i kokosflingor. Är du däremot en som gillar riktigt, riktigt mörk choklad så minska ned på sockret lite och öka med ett par skedar kakao.
  • Gör du en större sats så kan du testa dig fram för att hitta vilka smaksättningar som passar dig allra bäst och strö över delar av smeten. Tips är att testa havssalt eller lakritspulver och strö över innan du ställer in chokladen i frysen, så fastnar det bättre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *